Thursday, January 27, 2011

Anak dan rezeki

Perkahwinan dah menjangkau 4 tahun tp bayang nak rasa menimang cahaya mata tak nampak2 gak. Kat mana silapnya aku pun tatau. Sering jugak dengar org kata.."takpelah belum ada rezeki...lgpun baru bape taun... ade org kawin 10 taun pun tak dpt lagik." aku pun iyerlahhhh.... tp kena tgk gak umo diorg tu kawin tahun bile aku plak kawin tahun bila..? Walaupun org dok kata umo aku tak srupe ngan muka aku yg awet muda... cewahhh!! Tp realitinya...kena terima jugak awk tu dah berumur...huhuhuh

Smlm terasa sinar harapan tu mcm terang sket bila dpt SMS dr cik abg dok tanya.. " nak bela anak angkat tak?" . Aku dok tanya bertubi2..anak sape..? laki ke pompuan? kenapa budak tu tanak bela? Siap survey dlm tenet mcmana prosedur nak amik anak angkat dr tgn org... Macamana nak buat surat akuan angkat sumpah supaya ibu kandung dia tak dpt nak mintak balik anak dia... Berkobar2 sampai dok kira2 perbelanjaan bulan ni kena spend utk baby baru... hihihihi

Tapi aku dah rasa tak sedap ati bila dpt tau budak tu ngan mak dia dah balik Perak..Tataolah mungkin kpg halaman dia kot.. Aku dah apt rasa..kalao mak bapak masuk campo mesti tak jd nak bg org ni.. paling tak pun, baby tu mesti sedara mara yg bela ke...

Tetiba harapan angan ku musnah hari ni bila dpt tau budak tu dah pun bernikah... so, mesti la anak tu dia yg jaga.... takde can lah...huhuhuh.. takde rezeki jugakkk...

Nampak gaya aku ni ditakdirkan hidup camni... rezeki tu susah nak dpt sampai bebila.. Alangkan nak ckp bab duit pun tak lekat jugak.. Kalau ade duit lebih sket..mesti adaa jerk bende lain nak kena spend..contoh nk kena repair keta ke..moto ke... r/tax mati lah....kucing sakittlahhh ... itulah...inilahh... Hai...nasibb...nasibbb....

Thursday, January 20, 2011

Facebook close on 15 March

Sebelum ni masing sibuk bila dgr khabar angin yg merebak kata facebook tutup start 15 mac. Aku awal2 tak caya..tak mungkin dia tutup mcm tu jerk... Kalau lah owner dia dah tak larat nak handle ataupun sbb reason nak kembali ke kehidupan normal. Bodo sgt ke nak tutup camtu jerk..atleast mesti dia jual facebook tu ke kompeni lain mesti byk kompeni berebut2 nak beli facebook. Semuanya mmg kabar angin shj..ataupun ada agenda disebaliknya..


Latest news..


Posted on Sunday, January 16th, 2011


PALO ALTO  – Facebook continues to deny rumors it is shutting down on March 15.  WWN, however, has confirmed that it is true.
On January 9th, WWN’s ace reporter, J.B. Smitts, broke the international story that Facebook was going to close down on March 15th because Mark Zuckerberg wanted to return to a normal life.   The story caused a worldwide sensation, and J.B. Smitts has been nominated for a Pulitzer Prize for breaking it.
Facebook COO, Sheryl Sandberg has publicly denied the rumors, saying, “Facebook is not going to close down.  Not now, not ever.  We’re just getting started.”
David Ebersman, the CFO of Facebook, and the man working with Goldman Sachs on the new Facebook financing deal said, “many people feel that the deal with Goldman Sachs will lead to a change in Facebook or that we might shut down so the government won’t force us to go public.  All of those rumors are false.  We are going to be stronger than ever after March 15th.”
But WWN has spoken to insiders at Facebook who strongly contradict the public statements of the executive management team.



Sources inside Facebook tell us that the company is already making plans on how to handle the big shutdown.  “We can’t just turn it off on March 15th.  There will be a revolution,” said one insider.  “We have to prepare our users for the end of Facebook and offer them ways to keep their social networks alive.”
There are rumors that Zuckerberg himself will appear on the Oscars on February 27th, when The Social Network is sure to win Best Picture of the Year Award.  New rumors are that Zuckerberg will make “an important announcement to the world” about the future of Facebook.
Meanwhile, there is panic all around the globe as Facebook users (and addicts) are frightened that they may lose their social networking community.  Top celebrities Tyra Banks, Mila Kunis, Britney Spears, Lady Gaga, Justin Beiber, Ashton Kutchter, Carrot Top, Meryl Streep, Danny Bonaduce and the Real Housewives of New Jersey and Atlanta are all panicking about losing Facebook.  “I’m addicted to Facebook,” said Tyra Banks. “Without it, my life is over!”



An online petition was started just hours ago to help persuade Zuckerberg and Facebook to remain open.
The organizer of the “Please Do Not Shut Down Facebook Petition”, Fritz Barnkopf, said, “we hope to get a million or more signatures before the Oscars, so Mark Zuckerberg will reconsider his tragic decision.”
WWN is following this developing story closely – constantly talking with Facebook insiders.  We certainly are rooting for Facebook to continue because it’s an important part of our own social media strategy and leading source for our site visits.
WWN is your only reliable news source on this – and all – breaking news stories.



Wednesday, January 19, 2011

Duit oh! duit..

Alangkah senangnye dlm hati kalu byk duit..




Memang pening bila nak pikirkan bab DUIT!.. Dahlah gj bulan 12 tu awal..gj bulan Jan ni plak lambat giler nak tunggu. Inilah nasib org yg mkn gaji..duit masyuk sebulan skali jerk.. Jelez jugak tgk member2 wat bisnez...ari2 duit masyuk... kita nak wat bisnezz modal pun takde...SADIS..SADIS..
mcm2 nak pikir bulan ni... semua tertangguh..

1-kredit kad CIMB da AEON nk byr minimum payment pun tak termampu ni..sedey giler..
2-road tax keta yg dah mati stat 15 dec ..kekadang terpaksa aku gagahkan jugak bwk keta tu cuma kena berhati2lah.
3-astro pun dah nk masuk 2 bulan silap2 tak sempat sampai gaji da kena potong ni..
4-moto plak buat hal memanjang jer rosakk.. kalu kira kos repair moto termasuk tukar tayar aritu..rm1.5k++ .Utk bulan 12/2010 sampai 1/2011 tah bape kali masuk bengkel tah...Giler arhh... kalo ikutkan hati mau jerk aku terajang moto tu masuk longkang..rembat moto lain. Tapi apakan daya...nak beli moto lain..byr muka pun mana nak kerok duitt.. itu belum cite nak repair keta yg dah kena cium montot ngan keta lain ... sib bik laa haritu r/tax keta aku mati...so terpaksa ngalah dia tak buat repot ngan tak bg aku duit 1 sen pun walaupun mmg terang2 dia yg salah. kalaolah masa tu aku mmg complte semua...mmg aku paksa gak dia wat repot polis..at least keta aku cantek semula claim insuran dia.

Ada lagi 6 hari jer kena tunggu hari gaji...sabarlah yer..harap2 duit seciput cukuplah utk blanje..terpaksalah aku tebalkan telinga dengar Aeon kdt ngan Cimb dok call hari2 kat opis mintak duit...hohohohoho

Tuesday, January 11, 2011

AJL 2010

Ana Nur Hidayah Mohd Raffali aka Ana Rafali

AJL tahun ni membawa kemenangan besar kepada Ana Rafali dalam masa yg sama dengar juga suara2 rungutan tak puas hati dgn keputusan juri. Juri semua profesional tu beb!! Diorg bukan sekadar menilai lagu2 tu sedap didengar atau tidak.. Kebiasaan dlm pertandingan ni juri menilai bait2 lirik lagu, melodi, dan vokal juga. Persembahan dah masuk kategori lain.


Rata2 ramai yg meneka Faizal Tahir, Adira, Shahir yg akan menang..tp FT hanya mampu menang dari segi persembahan shj.Oklah tu dr x dpt apa2 kan..


Pendapat aku..apalah nak kecoh2 lagi...Ana tu dah menang tu dahlah... keputusan muktamad....bukan leh tuko2.Itu rezeki dia..


Apa2 pun...aku sker dgn hos2 AJL Ally iskandar,Sheril dan FBI...plus dgn unsur lawak FBI yg buatkan diorg best.


Ini lah lagu pemenang AJL 2010 Ana Rafali - Tolong Ingatkan Aku..Enjoyyy...:)



Pada masa yg sama , aku bersedih atas kehilangan Cocot pd mlm AJL . Sedih sgt mb sbb aku yg jaga dia sejak selepas beberapa hari dilahirkan..yg mana mak dia-Mimie sakit dan mati tak berapa lama lepas beranak. Sejak itu aku jd mak dia...bwk dia kesana-sini demi nak tgk dia membesar wlaupun tanpa ibu. Tetapi ajal tetap memanggil dia..rasa terkilan sbb tak dapat tgk/temankan dia saat dia menghembuskan nafas terakhir. Mungkin juga dia mmg xnak 'pergi' depan aku.. Aku cuma berharap dia mendoakan aku hidup sejahtera sungguhpun aku hanya insan yg byk dosa... AMIN....

Thursday, January 6, 2011

Pinjam meminjam

Aku paling pantang orang pinjam barang2 aku ni...sbb apa..sbb aku pun susah nak dpt pinjam dari org. Ini bukan cite bab duit lah..sbb bab duit aku pun slalu pinjam meminjam...janji reti pulang sudah.. Ini cerita psal barang...kalau barang tu takat rega murah2 pun aku tak kesah ini cite barang ratus2 punye rega.. Tapi masa aku beli dulu rega 1K lebeh gak beb sape yg tak syg..

Kalau aku sanggup lah cari duit sendiri..buat loan sana sini.. kalu betul2 nak pakai barang tu..takdelah aku nak pinjam2.. Sbb aku tak penah dpt pun kalao aku kata nak pinjam.. mesti owner tu rasa serba salah kan.. Mcm tu lah diri aku..

Pada mulanya aku tak berkira beb.. nak pinjam..pinjamlah.. sekali..takde hal.. 2 kali pinjam..ok lagi.. tp berkali2...wah dah lebeh ni.. Pastu barang tu berganti tgn kejap org ni pakai..kejap org tu plak pinjam... Kalo nak kiralahh.... Barang tu lebih byk org lain yg pakai dari aku sendiri.

Sedih aku tgk barang tu sekarang... calar sana sini..walaupun aku tak guna tp biarlah benda tu tersimpan elok. . Pinjam sekali, 2 oklah beb... kalau rasa mmg keperluan nak guna belilah sendiri.. aku pun cari duit sendiri masa nk beli brg tu beb... Sampai terpaksa beli cara installment sbb takde cash.. Kalu aku boleh takan korang tak boleh kot.... Hadoiii....adooooo lah korang nihh.

Wednesday, January 5, 2011

Mari membuat Lasagna

Inilah bahan2 nak buat Lasagna yg lazat tuh. Yg tak termasuk dlm ni cendawan butang,bawang,black papper.


Kalau nak senang guna Penne sbb takyah pening kalau tmpt bakar bulat ke, petak ke, bujur ke.. tp sbb kat Giant takde stok penny ni.. belen yg tinggal kat umah sket plak tak cukup. so beli jelah kulit lasagne yg petak ni .

Cheese Mozarella yg siap di parut.. nak cincang2 pun boleh sebenarnya..

Tiap kali nak buat Lasagna ni dapur mesti berkecah..sbb byk brg nak kena guna. dapur pun byk nak guna.. yg putih tu sos putih dia..dlm periuk tu ada kulir lasagna tgh rebus bg lembut.. kuali tu plak stanby utk buat sos beef merah.

Inilah sos beef merah tu..lebih kurang mcm nak buat sos spagetti jerlah...

1st layer dlm bekas bentuk bulat... tak berapa kemas..sbb kulit tu 4 segi bujur..huuhu

Bakar guna periuk serba guna. Beli mahal2 RM450 rugi kalau tak guna .. Microwave ada tp takde oven utk buat bakar..guna jelah periuk nih... Gunakanlah agar ianya menjadi periuk yg berguna..huhuhu


Inilah rupa lasagna yg dah siap masak.. bekas bentuk bulat susah sket nak potong2.. Kena tambah azam nak beli oven plak pasni.. Tapi dapur kecik semak plak..tak tahu nak letak mana nanti.. Kena tunggu dapur besarlah gamaknya baru beli....hihihi


Bahan-Bahan:
  1. 1 biji bawang besar dipotong dadu
  2. 3 ulas bawang putih dicincang
  3. sedikit oregano
  4. 2 biji tomato dipotong dadu
  5. 450 gm tomato puri
  6. garam
  7. gula
  8. 1 kg daging cincang
  9. lada hitam
  10. cendawan butang (dihiris)
  11. 1 bungkus lasagne - di rebus dahulu sekejap supaya nanti bila bakar tak perlau masak terlalu lama.
  12. mozarella cheese dipotong2 kecil atau parut
Bahan untuk sos putih:
  1. oregano
  2. lada hitam
  3. 2 cawan susu UHT
  4. Garam secukup rasa
  5. 2 sudu mentega
  6. 5 sudu tepung
Cara sos merah:
  • Tumiskan bahan bawang besar & putih sehingga naik baunya .
  • Masukkan daging cincang biarkan seketika hingga masak.
  • Masukkan tomato plum dan tomato puri.Kacau sehingga sebati dan mendidih.
  • Masukkan air, kacau dan biarkan ia mendidih. 
  • Masukkan bahan-bahan lain lada hitam, cendawan ...sehingga cukup masak..jgn biarkan terlalu kering atau terlalu berkuah.
sos putih : 
  • cairkan mentega dgn api yg kecil
  • masukkan susu , tepung lada sulah , chiken stok. 
  • kena selalu kacau dgn api yg kecil supaya tepung tak bergentel...buat sos putih ni kena sabar... kacau hingga kuah agak likat dan angkat.

Lapisan:

Lapiskan dulu kulit mozarela disebelah bawah, masukkan sos merah , sos putih dan taburkan cheese...ulang sehingga 3 atau 4 lapisan terpulanglah.. lepas tu bakar dlm 30 mins..angkat dah sedia utk dimakan.

Kucing sakit!!!


Pada 19 Dec 2010 aku dapat kucing baru.. bg nama Bella. Nama panjang Snowbell... heheh kiut sgt putih bersih.. tp mak aku marah sbb dia mmg nak bela kucing putih tu... Aku ckp 'ala mak nih.. kat uma tu dah ade 2 ekor kucin putih tak jemu ke... amik laa yg kaler kuning2 ni...sbb sibling Bella semua kaler kuning/putih. Comel kan..?




Tapi sejak 2/3 hari ni aku peratikan dia asik berak cair jerk... Aku tau camne seksa cirit-birit ni... sian Bell... eh nama tetiba dah tukar jd bell bila konpom dia jantan!! hahahah
So, tadi aku terpaksalah amik urgent leave semata2 nak hantar anak yg berbulu ni pegi checkup kat klinik k'jaan veterinar cheras. Bawak 2 ekor dgn cocot sbb cocot memula demam pastu aku salah kasi ubat overdose jd sakit lain plak... dah melepek jerk tu...

Ni cocot gambar masa baby..sian mak dia(mimie) dah RIP 12/12/2010 dan cocot lepas balik klinik... sian anak mama nih... huhuhu moga2 dia kuat dan tabah utk hidup lebih lama..

Hi! sayalah Cocot...

Cocot selepas kematian ibu.

Just nak update terkini..Cocot dah R.I.P pada 9/1/2011 iaitu pada mlm AJL.









..:: Tinggalkan Jejak Anda ::..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...