Daisypath Friendship tickers
Lilypie First Birthday tickers

Saturday, October 29, 2011

Blueberry Cheese Cake (non-bake)

Akhirnya tercapai jua nak try buat blueberry cheese cake ni.. Buat tak susah pun..tp sbb 1st try buat so adalah kekurangannya.. bhgian tgh tu terlembik sket .. tp maybe dah spt agak sbb apa. sbbnya gelatin tu aku tak cairkan betul2.. tp rasanya tetap sedap!.




Sesiapa yg nak mencuba...bolehlah cuba dgn resepi dibawah ni...

BAHAN-BAHAN

1. Biskut Digestive (utk base yang crunchy) pek kecil
2. 100g Butter
3. 400 g Blueberry Filing
4. 240 g cream cheese
5. 1 bekas yogurt (plain or with blueberry flavor)
6. Sebiji lemon
7. 4 sudu kecil Halal Gelatin
8. 120g gula
9. 1/2 cawan air


CARA-CARA

1. Base: Hancurkan biskut dan gaul dengan butter yang dicairkan. Kemudian pindahkan kedalam loyang kek dan mampatkan. Masukkan base tadi ke dalam peti ais.

2. Topping: Panaskan Blueberry, 60g gula, 4 sudu kecil perahan lemon, dan 1/2 cawan air.
Sejukkan.

3. Bancuhan:

a. Pukul 60g gula dan creamcheese.
b. Kemudian masukkan yogurt.
c. Masukkan 1/2 bancuhan topping.
d. 2 sudu kecil gelatin + 2 sudu makan air panas yang dicairkan di masukkan ke dalam bancuhan. Pukul lagi.
e. Adunan di masukkan ke dalam loyang kek dan di masukkan kedalam freezer sampai beku

4. Final

a. Bila kek dah agak2 beku (after 1 or 2 hours) cairkan 2 sudu kecil gelatin + 2 sudu makan air
b. Gaulkan dengan baki topping tadi
c. Curahkan atas kek yang dah beku tadi.
d. Masukkan dalam freezer semula
3. dah boleh makan bila kek dah beku.

Sekian, dan selamat mencuba.. :)

No comments:

Post a Comment

..:: Tinggalkan Jejak Anda ::..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...